Субота, 16 грудня 2017 |

Петиції

Петиції

 

Календар подій
Видеогалерея
Економіка і підприємництво
Навчальні і позашкільні заклади
Комунальні підприємства

поділитися у соціальних мережах:

 

Подружжя з Києва створило у невеликому селі Озера, жителі котрого висловили бажання увійти до Гостомельської ОТГ, своєрідну ферму, де вирощують екзотичнi гриби шіїтаке, які великим попитом користуються у ресторанах та столичних супермаркетах.

У 30 кілометрах від Києва розташована господарство з вирощування імператорського делікатесу. Це фактично центр дозрівання азійського екзотичного продукту – гриба шіїтаке. І Це не Китай і не Японія – батьківщина цих грибiв, а село Озера, що за 5 км. від Гостомеля.

Чотири роки тому подружжя зі столиці, Андрій та Лариса Савчуки, вирішило відкрити тут ферму.

Шіїтаке на українському ринку – товар ексклюзивний. “Колись ми зацікавились грибами шіїтаке як споживачі, спробувати їх ми не змогли, ми їх просто не знайшли свіжими”, – згадує Андрій Савчук, власник ферми.

Саме тоді колишні менеджери – Андрій та Лариса – вирішили підкорити нову бізнес-нішу. Але знайти технолога було дуже важко. Тому подружжя мусило саме для себе дослідити всю технологію та особливості вирощування цих грибiв. Перші грибні кроки підприємці робили на власній дачі. Спроба принесла 50 кіло рідкісних шіїтаке. “Якщо ви зможете виростити 5 кілограмів, то ви зможете виростити і 5 тонн”, – посміхається Лариса Савчук, власниця господарства .

Вирощування грибів шіїтаке для подружжя Савчуків – це не мрія всього життя, а скоріш авантюра, яка перетворилась на успішний сімейний бізнес. Та бізнес без капіталовкладень не можливий. Для старту фермерам знадобилося близько $100 тис.

“Дуже багато коштів пішло на облаштування приміщення, на утеплення, – продовжує жінка. – Значні витрати пішли на вентиляційну техніку. Адже шіїтаке дуже полюбляють чисте повітря та стерильні умови. Про стимулятори росту та хімію взагалі не може йти і мови. Чим чистіше повітря, вода, приміщення, тим гриби почувають себе комфортніше, і їм не треба тоді боротися за виживання.

Життя шіїтаке починається у спеціальних блоках, зроблених з суміші тирси листяних порід дерев, висівок, крейди та чистої води”.

У спеціальному приміщенні, так званому інкубаторі, гриби дозрівають близько 4-6 місяців. А потім їх переносять до іншого комплексу для вирощування, де через тиждень ці блоки починають давати свої перші плоди.

За словами Лариси Савчук, коли блок закінчує плодоносити, він відпочиває, потім його замочують, а трохи згодом виставляють на повторне плодоношення. Десь через два тижні, коли він ще трошки відпочив – починається друга хвиля. У комплексі створено особливі умови, за рахунок яких такі блоки можуть плодоносити до чотирьох разів у досить короткий термін.

Залежно від сезону бiзнесмени можуть зібрати за місяць близько 2 тонн рідкісних грибів. “У нас кожного дня практично всі гриби йдуть у нуль. Скільки їх зрізалось, стільки зафасувалось і поїхало”, – каже господарка.

Більшість споживачів грибного господарства – це супермаркети Києва і деякі ресторани. На цей момент фермери торгують лише в Україні. Аби вийти на європейські ринки – треба збільшити об’єми.

Поки що це лише в планах. Шіїтаке – досить специфічний продукт. Він доволі дорогий з точки зору собівартості, і маловідомий широкому загалу наших співгромадян. І тому збільшення виробництва на цьому господарстві і збуту відбувається досить повільно.

До того ж, фермери вимушені при розрахунках ціни зважати на купівельну спроможність українців. Тому що кіло шіїтаке у торгівельних мережах коштує близько 250 грн. Аналогічний товар у Європі дорожчий як мінімум вдвічі.

Андрій Савчук визнає – іноді вдається заробити 30% від собівартості – це можна вважати вдалим місяцем чи періодом. Загалом, назвати цей бізнес надзвичайно прибутковим фермер поки що не береться.

Дружина додає: нам є куди рухатись і ми постійно над цим працюємо, розвиваємось. “Я просто якось націлена на позитив і на успіх. І я сподіваюся, що колись він прийде”, – сподівається вона.

«Газета Гостомеля»

Новини